روغن زیتون
ویژگیهای میوه زیتون و روغن آن
انسانها از گذشتههای بسیار دور با خواص غذایی میوه زیتون آشنا بوده و به خوبی از آن استفاده کردهاند.
انسانها از گذشتههای بسیار دور با خواص غذایی میوه زیتون آشنا بوده و به خوبی از آن استفاده کردهاند. از زیتون در اکثر کتابهای آسمانی مانند قرآن و انجیل به عنوان یکی از برکات خداوند نام برده شده است. عمر درخت زیتون بسیار طولانی است. پس از 4 سال میوه میدهد و بین 1 تا 2 هزار سال عمر میکند به همین جهت درخت زیتون را درخت «طول عمر» دانسته اند. چنان چه شرایط اقلیمی مساعد باشد به طور متوسط از هر درخت زیتون 65 کیلوگرم میوه زیتون میتوان برداشت نمود و از هر 100 کیلوگرم زیتون نیز میتوان به طور متوسط حدود 14 تا 16 لیتر روغن استخراج نمود. رنگ میوه زیتون بسته به نوع وارتیه آن متفاوت است ولی رسیده آن معمولا
به رنگ قهوهای مایل به سیاه می باشد.با این وجودمعمولاً میوه سبز کم رنگ زیتون بیشتر مورد توجه مصرفکنندگان میباشد در صورتی که میوه زیتون سیاه و رسیده از ارزش غذایی بیشتری برخوردار است. هم چنین بد نیست بدانید میوه زیتون نارس مزه تلخ و بیش از حد رسیده آن مزه تندی دارد.
فواید و ویژگیهای زیتون
میوه زیتون علاوه بر آن که حدود 60 درصد آن از مواد چرب خصوصاً اسید اولئیک تشکیل شده است، حاوی مواد معدنی گوناگونی از قبیل فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز و غنی از ویتامینهای «آ» و «ث» میباشد لذا میتواند از عوارض قلبی و سرطان سینه، پروستات و دستگاه گوارش بکاهد و فشار خون، قند خون، کلسترول و تری گلیسیرید را تثبیت نماید و به رشد استخوانبندی کودکان، تقویت سیستم ایمنی بدن، تسکین دردهای آرتروز و روماتیسم، تقویت حافظه و دفع سموم خصوصاً سرب کم کند. خوردن کمی زیتون با غذا اشتها را زیاد می کند و به ترشحات غدد کمک می کند. هم چنین مصرف آن کار کبد را تسهیل و خروج صفرا را تسریع میکند. لذا برای مبتلایان به دیابت و بیماریهای کبدی توصیه میشود. البته زیادهروی در خوردن زیتون به دلیل ترشح بیش از حد دو غده مهم باعث بیخوابی میگردد. زیتون به علت غنی بودن از روغن، ملین بسیار خوبی است و به افراد مبتلا به ناراحتیهای گوارشی توصیه می شود. هم چنین مصرف این میوه میتواند بدن را در برابر میگرن و بیماریهای کلیوی حمایت کند. برای تولید سوخت بدن نیز ارزش زیادی دارد. در هر 100 گرم زیتون خام سبز 200 کالری و در یک عدد آن 5 و در یک عدد زیتون خام سیاه 7 کالری انرژی نهفته است.
میوه زیتون به دلیل آن که حاوی نوعی گلوکوزید تلخ مزه میباشد برخی از تولیدکنندگان برای حذف این مزه نامطلوب آن را در سود 2 درصد و یا آبنمک قرار می دهند و بعد از تلخیزدایی، به منظور حذف این مواد آن را شستشو می دهند. لذا اگر خواستید از این نوع زیتونها که به این ترتیب تلخی و ترشی آنها از بین رفته مصرف کنید، آنها را پس از خریداری چندین بار با آب گرم بشویید تا عوارض حاصل از سود و یا نمک به کار رفته در آنها کاهش یابد. بعد آن را با روغن زیتون بکر مخلوط کرده و میل نماید. به علت آن که در هنگام تلخی زدایی از مقدار روغن و مواد مغذی زیتون کاسته می شود. لذا با افزودن روغن زیتون به آن میتوانید، کمبود املاح و ویتامینهای آن را جبران کنید. هم چنین دقت کنید که زیتون خریداری شده شفاف و سفت باشد چرا که زیتون نرم و بدون جلا از ارزش تغذیهای کمی برخوردار است.
علاوه بر زیتون سبز که در بازار موجود است نوع دیگری از آن وجود دارد که رنگ سیاه داشته و به آن «زیتون پرورده گویند. تولیدکنندگان به منظور تولید زیتون پرورده هنگامی که رنگ آن زرد کاهی یا سبز است آن را برداشت کرده و از طریق آبنمک یا سود به همراه تزریق هوای فشرده به داخل زیتون ها، رنگ آن را تیره و سیاه کرده و در نهایت با قرار دادن انها در آب نمک و سپس بسته بندی و سالم سازی حرارتی اماده عرضه میکنند.
نکته
به دلیل آن که آبنمک تا حدود بسیار زیادی به داخل میوه زیتون سبز یا سیاه نفوذ کرده و مصرف آن میتواند منجر به افزایش فشار خون و تنگی نفس گردد بنابراین مصرفکنندگان باید ابتدا آن را در آب خیس کنند تا نمک آن خارج شده و از عوارض شوری آن تا حدودی کاسته شود.
طبقه بندی انواع روغن زیتون
بنا بر استاندارد مجمع بین المللی، روغن زیتون به دستههای مختلف طبقه بندی می شود. روغن زیتون بکر، روغن بدست آمده از میوه درخت است که فقط به روش مکانیکی و با سایر روش های فیزیکی تحت شرایط خاص حرارتی که منجر به تغییری در ساختار تریگلیسیریدهای روغن نشود بدست میآید. این روغن عطر و طعم مطلوب داشته و خود به چند گروه طبقهبندی می شود. گروه اول، روغن زیتون «فوق بکر یا ممتاز» است که دارای عطر و طعم میوه ای بسیار لذیذ بوده و مهمترین و ماندگارترین روغن به شمار می رود. گروه دوم، روغن «بکر خوب» است که از نظر عطر و طعم مناسب مصرف میباشد و حاوی کلیه خواص و مواد مغذی میوه زیتون میباشد. گروه سوم، روغن زیتون «بکر معمولی» است. که در ایران معروف به روغن «بودار» است و گروه آخر، روغن زیتون «بکر لامپانت» است که به علت بالا بودن میزان اسیدیته قابلیت مصرف خوراکی نداشته و باید در مراحل بعدی تصفیه شود. روغن زیتون تصفیه شده نیز از تصفیه روغن زیتون بکر به دست میآید که در ایران معروف به روغن «بیبو» میباشد. قابل ذکر است این روغن خواص دیگر روغنهای زیتون را ندارد.
ویژگیها و فواید روغن زیتون
روغن زیتون در همه جا به «حافظ سلامت» معروف است. آنتیاکسیدان موجود در آن خواص ضد التهاب و ضد انعقاد دارد لذا به گردش بهتر خون و کاهش بیماریهای عروقی کمک میکند. این روغن بر خلاف روغنهای نباتی دیگر برای استحصال نیاز به روشهای شیمیایی نداشته و به سادگی قابل هضم بوده و سرشار از ویتامینهای «آ»، «ای» و «د» میباشد. این روغن در مقایسه با روغن های دیگر از چربی اشباع کمتری برخوردار بوده و حاوی اسیدهای چرب امگا-9 میباشد. اما نکته حائز اهمیت آن که از امگا-3 کمی برخوردار است. از این رو، اگر بخواهیم از خواص دارویی یک روغن نظیر کاهش چربی و کلسترول بد خون استفاده نماییم باید تا حد قابل ملاحظه ای روغن کاربردی، حاوی اسیدهای چرب ضروری امگا-3 باشد. این روغن داروی درمان بیماریها نیست بلکه فقط برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی- عروقی و کلسترول آن هم در حد متعادل توصیه شده است.
روغن زیتون بودار یا بیبو؟
روغن زیتون مانند هر خوراکی دیگری بودار است و فقط در صورت تصفیه بی بو می شود. تصفیه زیتون باعث از دست رفتن خواص و رنگ آن میشود لذا بعضا به روغن زیتون تصفیه شده روغن بکر نیز اضافه میکنند تا حداقل نشانی از زیتون در آن حس شود. حال این سوال پیش میآید که آیا فرایند بی بو کردن روغن زیتون برای جلب نظر مشتری صورت میگیرد و یا علت دیگری دارد؟
در این رابطه باید گفت هنگامی که روغن زیتون استحصالی، روغن خوبی نباشد و دارای اسیدیته و پراکسید بالایی باشد لزوما باید فرایند بی بو کردن انجام شود. در مرحله بی بو کردن روغن نامرغوب قسمت عمده ترکیباتی را که ناشی از پراکسیدهاست از دست میدهد و پراکسید روغن کاهش می یابد. زیتون میوه ای است که مقداری روغن دارد در صورتی که زیتون را داخل گونی یا سبد حمل و نقل کنند مقداری آب آن جدا شده و بافت آن متلاشی می شود. در نتیجه پراکسید روغن بالا می رود و وجود آب باعث هیدرولیز شدن روغن و افزایش اسیدیته می شود. بنابراین روغنی که به دست میآید باید فرآیند تصفیه شدن و بی بو کردن را طی کند. از این رو، فرایند بی بو کردن از ارزش و مقاومت روغن کاسته و مصرف آن از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری نخواهد کرد.
تقلب در روغن زیتون
تقلبات در روغن زیتون به سه دسته تقسیم میشود. در نوع اول، روغن بکر گران قیمت را با روغن تصفیه شده مخلوط میکنند. در نوع دوم، روغن بکر را با روغن تفاله زیتون که قابلیت مصرف خوراکی ندارد ترکیب میکنند و در نهایت نیز بدترین نوع تقلب مخلوط کردن روغن زیتون با روغن های نباتی مشابه روغن سویا یا کلزا و یا ترکیبات غیر روغنی مانند پارافین است که در ایران بیشترین تقلب همین نوع میباشد. لذا در هنگام استفاده از روغن زیتون بایستی بوی زیتون احساس شود یا به طور خیلی جزیی بوی سبزی یا سیب داشته باشد. نویسنده: بهبهانی
فواید روغن زیتون طبق مطالعات منتشر شده، روغن زیتون برای نرم کردن مو و کنترل شوره سر، مفید است. این روغن از اسیدهای چرب تک غیر اشباع با آنتی اکسیدانهای قوی و ویتامینهای A و E ساخته شده که به مرطوب کردن و ترمیم پوست و مو کمک میکنند
در قدیم روغن زیتون را به این طریق تهیه می کردند. ابتدا به تنه درخت با چوب ضربه می زدند تا میوهها به زمین بریزد. بعد با کمک سنگ آنها را در داخل کاسههای چوبی له می کردند تا به روغن بیفتد.
امروزه برای تهیه روغن زیتون، میوه را ریز کرده و از آن خمیری به دست می آورند. این خمیر را با آب مخلوط کرده و داخل دستگاه سانتریفوژ می ریزند و روغن را جدا می کنند.
نوع زیتون و درجه رسیدگی آن و روش برداشت، از معیارهای تعیین کننده کیفیت روغن زیتون است. بهترین روغن زیتون، روغن خالص طبیعی یا بکر (extra virgin) است. این اصطلاح به روغنی اطلاق می شود که به روش مکانیکی با فشار و تصفیه کمتر تولید شده و مزه خوبی نیز داشته باشد. البته فقط در روشهای واقعاً سنتی از فشار روی خمیر زیتون برای استخراج روغن استفاده می شود. طبق قوانین فیزیکی هر چه فشار روی خمیر زیتون بیشتر شود، حرارت آن نیز بیشتر می شود و این حرارت کیفیت روغن حاصل را کم می کند. روغنی که از اولین فشار اندک یا به اصطلاح فشار سرد اول روی خمیر زیتون به دست می آید، بهترین کیفیت را دارد.
خواص روغن زیتون
روغن زیتون از محبوبترین روغنهای گیاهی است که طعم خوب و فواید بسیاری دارد. از 4000 سال پیش، مصریان باستان به خواص درمانی آن پی برده بودند و از آن در طب باستان، استفاده زیادی می شده است. امروزه نیز دنیای پزشکی به اهمیت آن آگاه است و تحقیقات گستردهای در مورد اثرات آن انجام می دهد.
روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب از جمله اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک (اسید چرب امگا- 6) و مقدار بسیار اندکی اسید لینولنیک (اسید چرب امگا- 3) و مواد آنتی اکسیدانمانند ویتامین E یا آلفا توکوفرول، کاروتنوئیدها و ترکیبات فنولی مثل هیدرکسی تیروزول و اولیورویین و ویتامینهای A و D و K است.
خواص برگ درخت زیتون
- برگ درخت زیتون نیز مانند روغن آن از نظر طب قدیم ایران، طبیعت گرم و خشک دارد.
- دم کرده برگ درخت زیتون داروی خوبی برای کاهش فشار خون است. به این منظور باید 20 عدد برگ درخت زیتون را در 300 گرم آب ریخته و 15 دقیقه بجوشانید و به مقدار یک فنجان، دو بار در روز مصرف کنید. بعد از دو هفته باید به مدت 8 روز نوشیدن آن را قطع کرده و دوباره ادامه دهید.
- دم کرده برگ درخت زیتون تب بُر است و جویدن آن برای از بین بردن زخمهای دهان مفید است.
- جوشانده برگ درخت زیتون برطرف کننده نقرس و روماتیسماست.
روش انتخاب روغن زیتون مرغوب
- برای انتخاب روغن مرغوب، بهتر است اول آن را ببویید. روغن زیتون خوب باید بوی زیتون یا سبزی یا سیب بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است. اگر بوی فلزی احساس کردید، بدانید که روغن، نامرغوب یا فاسد است.
- مرحله بعدی، چشیدن روغن است. برای این کار طوری روغن را روی زبان بریزید که سقف دهان را نپوشاند. مزه روغن نامرغوب روی زبان به کندی پخش می شود. برخی روغنهای خوب در عقب دهان مزه تندی ایجاد می کند که نشانه برداشت زیتون نارس است و با افزایش رسیدگی، مقدار تندی آن کاهش می یابد.
- رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست، زیرا به راحتی می توان در آن تقلب کرد. به علاوه هر نوع زیتون، رنگ مخصوص خود را دارد و یا حتی اگر مقدار برگهای زیتون همراه دانه زیاد باشد، رنگ روغن حاصل را تغییر می دهد. آزاده اسدی
خواص روغن زیتون برای پوست و مو
چربی های موجود در روغن زیتون از بدن در برابر بیماری دیابت نوع دوم، محافظت می کنند و افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم، با مصرف این روغن می توانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند.
روغن زیتون از فواید بسیار بالایی برخوردار است و همچنین تاثیرات فوق العاده ای بر زیبایی پوست و مو، کاهش وزن و بهبود رشد نوزاد در دوران بارداری دارد.
روغن زیتون به سلطان روغن های گیاهی معروف است و قدمت آن به هزاران هزار سال می رسد ، از روغن زیتون علاوه بر پخت و پز، در تهیه مواد آرایشی و بهداشتی، صابون، صنایع دارویی ، سوخت برای چراغ های قدیمی استفاده می کنند. مصرف یک قاشق روغن زیتون در روز از بروز بسیاری از مشکلات جسمی جلوگیری می کند.
در طب اسلامی نیز به خوردن روغن زیتون توصیه شدم و پیامبر ما در این باره می فرماید :زیتون بخورید و روغن آن را به بدن بمالید که هفتاد مرض را شفا می بخشد.روغن زیتون
خواص جادویی روغن زیتون بر سلامتی
• روغن زیتون از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
• نوعی آنتی اکسیدان در روغن زیتون وجود دارد که سلول های قرمز خون را از صدمه دیدن محافظت می کند.
• مصرف ۲ قاشق غذاخوری روزانه به مدت ۱ هفته سبب کاهش چشمگیر کلسترول و افزایش آنتی اکسیدان های خون می شود.
• روغن زیتون تنها روغنی است که معده می تواند بسیار خوب آن را تحمل کند. روغن زیتون عملکرد محافظتی برای معده داشته و این ارگان را از زخم و التهاب محافظت می کند.
• روغن همچنین از تشکیل سنگ های صفراوی جلوگیری می کند.
• روغن زیتون به دلیل داشتن انواع اسیدهای چرب اشباع نشده کلسترول خون را کاهش می دهد و از لخته شدن خون جلوگیری کند.
• مصرف روغن زیتون میزان قند خون و انسولین را متعادل می کند.
• خوردن روغن زیتون قبل از غذا از بروز زخم معده جلوگیری می کند.
• مصرف روزانه یک یا دو قاشق غذاخوری روغن زیتون به همراه لیمو یا قهوه از بروز یبوست به خصوص در روده های آسیب دیده جلوگیری می کند.
• درمان افسردگی:بر اساس یک تحقیق انجام شده در دانشگاه پاریس پالماس د گرن کناریا در اسپانیا روغن زیتون که دارای چربی های غیر اشباع می باشد می تواند خطر ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
• روغن زیتون حاوی مقادیر زیادی اسید اولئیک می باشد که این اسید خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش می دهد.
• چربی های موجود در روغن زیتون از بدن در برابر بیماری دیابت نوع دوم، محافظت می کنند و افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم، با مصرف این روغن می توانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند.
تاثیر روغن زیتون در کاهش وزن
متخصصان تغذیه معتقدند که مصرف روغن زیتون برای کاهش وزن بسیار موثر است. خوردن روزانه یک قاشق غذاخوری روغن زیتون می تواند به کاهش وزن کمک کند، این اثرات به علت قدرت جاذب اسید چرب موجود در روغن زیتون یعنی اولئیک اسید باشد که باعث کاهش اشتها در افراد می شود.
اما توجه داشته باشید که مصرف زیاد روغن زیتون به هیچ وجه توصیه نمی شود زیرا خوردن بیش از یک قاشق روغن زیتون در روز علاوه بر اینکه کالری مصرفی را افزایش می دهد می تواند منجر به اسهال شود.
تاثیر روغن زیتون بر زیبایی پوست
اگر می خواهید طبیعی ترین و بهترین کرم و ماده آرایشی را برای طراوت پوست خود انتخاب کنید،می توانید روغن زیتون به پوست خود بمالید.روغن زیتون به علت خواص زیادی که برای پوست دارد روغن زیبایی می نامند زیرا اسید های چرب روغن زیتون سلول ها را به صورت یکدست در کنار هم قرار داده و موجب ساخت عروق بیشتر در کنار سلول های پوستی می شود. افزایش خون رسانی به این سلول ها، پوست را صاف تر و درخشنده تر می کند. روغن زیتون از خشکی پوست جلوگیری کرده و رطوبت کافی را به پوست می رساند. روغن زیتون همچنین باعث کاهش چین و چروک و آثار ناشی از اشعه خورشید مانند تیره شدن و زبری پوست و می توان از آن به عنوان مرطوب کننده پوست دست و پا، صورت استفاده کنیم.
تاثیر روغن زیتون برتقویت مو
روغن زیتون خواص فوق العاده ای برای مو دارد و امروزه از آن در ساخت بسیاری از شامپوها،روغن های حمام، لوسیون ها،صابون ها،روغن های ماساژ و روغن های ناخن و حتی برای درمان بیماری های ناخن از روغن زیتون استفاده می شود همچنین می توان از روغن زیتون برای تقویت ریشه مو استفاده نمود و برای این کار این روغن جادویی را در سر بریزید و مالش دهید.
درمان شوره سر:۲ تا ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون را با آب یک لیموترش را ترکیب کنید و بر روی پوست سر ماساژ دهید، اجازه دهید که ۲۰ دقیقه بر روی مو بماند و سپس با شامپو بشویید.
نرم کننده موهای سر:روغن زیتون حاوی مقادیر بالای ویتامین های آ، ای و آنتی اکسیدان می باشد که باعث می شود که موها نرم و شفاف شوند.
مصرف روغن زیتون دربارداری و شیردهی
دوران بارداری :مصرف روغن زیتون در دوران بارداری سبب رشد بیشتر نوزاد می شود.
شیردهی :ویتامین ای موجود در روغن زیتون به رشد نوزاد کمک می کند و شیر مادر را افزایش می دهد
زیتون تلخ درختی است که اخیراً در مناطق نیمه خشک ایران برای گسترش فضای سبز کشت می شود و دانه های آن دارای روغن غیر خوراکی هستند. روغن های گیاهی از منابع تجدید پذیر انرژی هستند که می توانند به عنوان جایگزین سوخت دیزل مورد قرار گیرند. در این تحقیق روغن قطران از دانه و هسته زیتون تلخ به روش تجزیه حرارتی تولید گردید. آزمایش ها در دماهای 300، 350، 400، و 450 سانتی گراد و با دو نرخ گرمایش 15 و 40 درجه سانتی گراد در دقیقه انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد روغن قطران برای دانه و هسته در دمای 450 درجه سانتی گراد و نرخ گرمایش 40 درجه سانتی گراد در دقیقه رخ داد که در این شرایط مقدار روغن گرفته شده از دانه 30% و از هسته 35% بود. بررسی پایداری امولسیون روغن قطران در سوخت دیزل با پنج تیمار صفر تا 4 درصد سورفاکتانت نشان داد که با افزایش مقدار سورفاکتانت، درصد پایداری نمونه ها افزایش، ولی با افزایش مقدار روغن، پایداری کاهش یافت. بیشترین پایداری برای امولسیون 5 درصد روغن به همراه 4 درصد سورفاکتانت بدست آمد که پس از گذشت یک هفته پایداری خود را به طور کامل حفظ کرد. محمد مظفری تاج
در قدیم روغن زیتون را به این طریق تهیه می کردند. ابتدا به تنه درخت با چوب ضربه می زدند تا میوهها به زمین بریزد. بعد با کمک سنگ آنها را در داخل کاسههای چوبی له می کردند تا به روغن بیفتد.
امروزه برای تهیه روغن زیتون، میوه را ریز کرده و از آن خمیری به دست می آورند. این خمیر را با آب مخلوط کرده و داخل دستگاه سانتریفوژ می ریزند و روغن را جدا می کنند.
نوع زیتون و درجه رسیدگی آن و روش برداشت، از معیارهای تعیین کننده کیفیت روغن زیتون است. بهترین روغن زیتون، روغن خالص طبیعی یا بکر (extra virgin) است. این اصطلاح به روغنی اطلاق می شود که به روش مکانیکی با فشار و تصفیه کمتر تولید شده و مزه خوبی نیز داشته باشد. البته فقط در روشهای واقعاً سنتی از فشار روی خمیر زیتون برای استخراج روغن استفاده می شود. طبق قوانین فیزیکی هر چه فشار روی خمیر زیتون بیشتر شود، حرارت آن نیز بیشتر می شود و این حرارت کیفیت روغن حاصل را کم می کند. روغنی که از اولین فشار اندک یا به اصطلاح فشار سرد اول روی خمیر زیتون به دست می آید، بهترین کیفیت را دارد.
خواص روغن زیتون
روغن زیتون از محبوبترین روغنهای گیاهی است که طعم خوب و فواید بسیاری دارد. از 4000 سال پیش، مصریان باستان به خواص درمانی آن پی برده بودند و از آن در طب باستان، استفاده زیادی می شده است. امروزه نیز دنیای پزشکی به اهمیت آن آگاه است و تحقیقات گستردهای در مورد اثرات آن انجام می دهد.
روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب از جمله اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک (اسید چرب امگا- 6) و مقدار بسیار اندکی اسید لینولنیک (اسید چرب امگا- 3) و مواد آنتی اکسیدانمانند ویتامین E یا آلفا توکوفرول، کاروتنوئیدها و ترکیبات فنولی مثل هیدرکسی تیروزول و اولیورویین و ویتامینهای A و D و K است.
خواص برگ درخت زیتون
- برگ درخت زیتون نیز مانند روغن آن از نظر طب قدیم ایران، طبیعت گرم و خشک دارد.
- دم کرده برگ درخت زیتون داروی خوبی برای کاهش فشار خون است. به این منظور باید 20 عدد برگ درخت زیتون را در 300 گرم آب ریخته و 15 دقیقه بجوشانید و به مقدار یک فنجان، دو بار در روز مصرف کنید. بعد از دو هفته باید به مدت 8 روز نوشیدن آن را قطع کرده و دوباره ادامه دهید.
- دم کرده برگ درخت زیتون تب بُر است و جویدن آن برای از بین بردن زخمهای دهان مفید است.
در سال های اخیر استفاده از روش های طبیعی برای ارتقای سلامتی، طرفداران بیشتری یافته است؛ چون این روش های طبیعی به همان اندازه ی داروهای شیمیایی موثر عمل کرده و در عوض عوارض جانبی آن ها را ندارند. این شیوه های طبیعی سلامت بدن را ارتقا داده و خوشبختانه در دسترس همه قرار دارند.
آبلیمو و روغن زیتون
گرچه بیماری های مزمن و جدی با این روش های طبیعی قابل درمان نیستند اما در هر حال برای مقابله با مشکلات ساده تر می توان به این روش ها تکیه کرد. در بین ترکیبات طبیعی که برای رفع مشکلات سلامتی زیادی قابل استفاده است می توان به روغن زیتون اشاره کرد. علاوه بر آن لیموترش نیز یکی دیگر از درمان های طبیعی محسوب می شود. از ترکیب این یک داروی خانگی حاصل می شود که مواد مغذی زیادی به بدن رسانده و بدون تحمیل عوارض جانبی ناخوشی های زیادی را درمان می کند. در ادامه بیشتر در خصوص خواص این ترکیب فوق العاده صحبت می کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.
زیتون و سلامت قلب
زیتونها سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع هستند. این اسیدهای چرب در واقع نوعی چربی هستند که موجب کاهش LDL (کلسترول بد) و در عین حال حفظ HDL (کلسترول خوب) میشوند. از طرفی خواص آنتیاکسیدانی بسیار قوی پلیفنولهای موجود در زیتون از استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن که از عوامل مهم ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند، محافظت میکنند.
علاوه بر اینها شواهد درازمدت نشان داده است، افرادی که روزانه روغن زیتون فوق بکر مصرف میکنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به حملهی قلبی، فشارخون بالا و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلب و عروقی نسبت به افرادی که از این روغن استفاده نمیکنند، هستند.
2. زیتون و بهبود جریان خون
ترکیبات گیاهی موجود در زیتون میتوانند تولید اکسید نیتریک را افزایش دهند و در نتیجه عملکرد عروقی را با افزایش جریان خونبه سمت عضلات شما بهبود بخشند. این اتفاق هم برای سلامت کوتاه مدت و هم درازمدت شما سودمند است، زیرا گردش خونِ بهتر همه چیز را تحت شعاع قرار میدهد؛ از دویدن در ورزشگاه گرفته تا کاهش خطر بیماریهای مزمن.
علاوه بر این، برخی از انواع زیتونها میتوانند تا 25٪ از نیاز بدن شما به آهن را فراهم کنند. این مادهی معدنی برای بدن بسیار مهم است زیرا به حمل و رساندن اکسیژن به اندامها کمک میکند.
3. زیتون و رفع التهاب
پلیفنولهای موجود در انواع زیتون میتوانند به کاهش التهاب مزمن با ممانعت از شروع آسیبهای بافتی در اندامها کمک کنند. زیتونها به دلیل نقش اصلیشان در رژیمهای مدیترانهای که بر پایهی سبزیجات، میوهها و دانههای کامل هستند و به سلامت بدن کمک میکنند، به خوبی شناخته شدهاند. به همین دلیل مهم است که بر مصرف آنها در رژیم غذاییتان چه به عنوان میان وعده و چه به عنوان یک وعدهی غذایی کامل تمرکز کنید.
4. زیتون و تقویت استخوانها
پلیفنولهای موجود در زیتون همچنین میتوانند با کاهش تخریب بافتی، باعث افزایش تراکم استخوانها شوند. علاوه بر این، دیده شده است که رژیمهای مدیترانهای با خطر کمترشکستگی استخوانها در افراد مسن همراه هستند.
5. زیتون و بهبود سلامت مغز
از آنجایی که زیتون به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از التهاب کمک میکند، میتواند از بافتهای اندامهای حیاتی (به عنوان مثال مغز شما) در برابر آسیبهای مضر و غیرقابل برگشت محافظت کند. یکی دیگر از مزایای زیتون این است که این میوه حاوی ویتامین E، یعنی آنتیاکسیدان مرتبط با ادراک بهتر است و مصرف آن موجب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای شناختی میشود. علاوه بر اینها دیده شده است رژیمهای غذایی که به روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی تکیه میکنند با خطر کمتر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط هستند.
6. زیتون و ایجاد حس خوشایند سیری
آنتیاکسیدانهایی که در بسیاری از سبزیجات و میوهها وجود دارند، اگر همراه با یک منبع چربی رژیمی مانند زیتون مصرف شوند، بهتر جذب میشوند. اضافه کردن یک قاشق غذاخوری روغن زیتون به سالاد و یا تفت دادن خیلی سبک و مختصر سبزیجات سبز در آن، میتواند به دریافت بیشتر کاروتنوئیدها، که برای سلامت چشم و کاهش طول مدت بیماری مفید هستند، کمک کند
با مصرف روغن زیتون فوق بکر هنگام پخت و پز میتوانید با تغذیه سالم، احساس سیری خوشایندی نیز داشته باشید. چربیهای خوش طعم موجود در زیتون موجب میشود که شما مدت زمان طولانیتری احساس سیری داشته باشید و در نتیجه کمتر به سمت هله هوله خوری و به تبع آن چاقی بروید. یک قاشق غذاخوری روغن زیتون حدود 120 کالری انرژی دارد، و از آن طرف 120 کالری معادل تقریباً 30 عدد زیتون (بسته به نوع و اندازه) است.
7. زیتون و کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها
فواید میوهها و سبزیجات هنگامی که در وعدههای غذایی و میان وعدههای مختلف استفاده میشوند، به خوبی نمایان است. غذاهای دارای آنتیاکسیدان بالا مانند زیتون میتوانند شانس ابتلا به برخی سرطانها را هم از طریق محافظت از DNA سلولی که به طور بالقوه از رشد تومور جلوگیری میکند و هم از طریق کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش دهند.
8. زیتون و تنظیم قند خون
مصرف روغن زیتون فوق بکر میتواند موجب کاهش قند خون مخصوصاً حدود دو ساعت بعد از مصرف غذا به وسیلهی عملکرد مناسب انسولین شود. اسیدهای چرب اولئیک که موجب حفظ سلامت قلب میشوند و همچنین پلی فنولهای موجود در زیتون نیز میتوانند کمک کننده باشند. تحقیقات نشان میدهد رژیمهای غذایی حاوی چربیهای تک غیراشباع بالا و غنی از آنتیاکسیدانها میتوانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهند.
خواص و فواید هسته زیتون
ویتامین های موجود در زیتون و هسته زیتون خواص دارویی خاص و قابل توجهی دارند و تاثیرات فوق العاده ای در زمینه جوان سازی پوست دارند.
طبق تحقیقات به عمل آمده توسط متخصصین پوست استفاده از هسته زیتون می تواند باعث رفع چین و چروک صورت شود و در نهایت جوان سازی پوست را به همراه داشته باشد.
این امر تا آنجا پیشرفت نموده است که به جای تزریق بوتاکس استفاده از هسته زیتون پیشنهاد می شود.
برای این کار لازم است که هسته چند عدد زیتون به کامل کوبیده و له شود و سپس روی نقاط مورد نظر گذاشته شود تا به مرور از طریق پوست جذب شود.
حتما توجه داشته باشید که نیاز است این ماده حدود ۲۰ دقیقه بر روی پوست بماند تا جذب کامل پوستی اتفاق بیفتد.
استفاده از هسته زیتون
همانطور که در بالا ذکر شد هسته میوه زیتون دارای استفاده های گوناگونی می باشد. یکی از موارد بااهمیتی که می توان به آن اشاره نمود بکار گیری هسته زیتون در تولید اتانول می باشد.
با پیشرفت تکنولوژی و مطالعات وسیعی که هر روزه بر روی نحوه استفاده از مواد گیاهی انجام می گیرد این نتیجه بدست آمده است که با استفاده از هسته میوه زیتون می توان نوعی سوخت بازیافتنی را بدست آورد.
تولید چنین سوختی در صنعت کمک بسیاری مهمی به جامعه صنعتی خواهد کرد. با در دسترس داشتن این سوخت بازیافتنی می توان به راحتی آنها را جایگزین سوخت های فسیلی نمود.
خواص روغن هسته زیتون
1. بهبود در روند هضم غذا
کافیست ۳۰ دقیقه قبل از غذا ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری روغن هسته زیتون را به همراه آب ولرم میل نمایید.
2. درمان کننده سلولیت
کافیست چند قطره از روغن هسته زیتون را به همراه ۱ قاشق چایخوری آب لیموی تازه و ۱ قاشق غذا خوری عسل ترکیب نموده و سپس با ۱ لیوان آب ولرم میل نمایید.
3. درمان کننده اسپاسم های عضلانی
کافیست چند قطره از روغن هسته زیتون را به محل مورد نظر بچکانید و سپس به آرامی ماساژ داده تا جذب گردد.
4. مرطوب کننده پوست
کافیست چند قطره از روغن زیتون را به پوست خود بچکانید و سپس به مدت ۱۵ دقیقه ماساژ دهید تا جذب گردد.
5. نرم کننده پوست
کافیست قبل از خواب پوست خود را با روغن هسته زیتون ماساژ داده و سپس استراحت نمایید.
6. از بین برنده جای جوش
کافیست ۲ الی ۳قطره از روغن هسته زیتون را روی محل مورد نظر بچکانید و سپس به مدت ۵ دقیقه آن محل را ماساژ دهید. پس از ۱۰ دقیقه استراحت پوست ، صورت خود را در معرض بوخور گرم قرار داده . بعد از گذشت ۳ الی ۴ دقیقه صورت خود را با پارچه نرم و تمیز پاک نمایید.
والتین والزیتون
سلام بر شما
مطلب عالی وارزشمندی بود .
آن شاء الله موفق باشید